A dobogóért küzdött ifjabb Tóth

Tizenkilencre lapot húzott. Tudta, hogy kockázatos vállalkozás, de meg akarta próbálni. Mert pont ugyanannyi erővel be is jöhetett volna a gumitaktika, mint ahogy végül nem jött be.

A dobogóért küzdött ifjabb Tóth

Ifjabb Tóth János és Szőke Tamás úgy döntött, zárt abroncsokkal vág neki az utolsó körnek, mert úgy gondolta, azzal talán lépéselőnybe kerülhet, s megkaparinthatja a harmadik helyet. A harmadikat, igen, mert bár a napot a 11. pozícióból kezdte a Peugeot Total Hungária Rallye Team párosa („Ennyire hátulról talán még sosem rajtoltam” – jegyezte meg ifjabb Tóth reggel a szervizparkban), csakhamar felzárkózott a negyedikre, és ha már ott volt, természetesen megcélozta a dobogót.
Hogy végül nem jött össze, az a fentebb említett gumiválasztásnak tudható be. Mert bár a zárt abroncs jó volt a féktávokon, de a kanyarokból kifelé jövet túlságosan elkapart vele a Peugeot 208 T16 R5, és amint kijött a tiszta nyomból, rögtön belógott az árokba. És ez nem fér bele akkor, amikor tizedekre menő csata zajlik. Végül a harmadik és a hatodik helyezett között 6.3 másodperc különbség volt mindössze, de a hétszeres bajnok ifjabb Tóthnak ezúttal be kellett érnie a hatodik pozícióval. Most sajnálhatta igazán azt a szombati technikai gondot az FIA által előírt szeleppel, amelynek hibája miatt erőtlenné vált az autója az utolsó két szakaszon. Ha az nincs… De tudjuk, a sportban a ha-val kezdődő mondatoknak nincs értelmük.
„Ennél többet nem tehettem, az utolsó két gyorsaságin talán erőn felül is küzdöttünk, mert próbáltuk menteni a menthetőt, ha már rosszul választottunk gumit. De nem jött be, erőlködés lett belőle. Murvás tapasztalatnak jó volt, minden kilométerből tanul az ember” – mondta ifjabb Tóth, aki láthatóan csalódott volt, hogy ketten is megelőzték az utolsó szakaszon.
„Úgy vágtunk neki a vasárnapi napnak, hogy megtesszük, amit lehet. Egy rossz döntés, a rossz gumiválasztás azonban megpecsételte a sorsunkat, mert ezzel nemhogy nem volt esélyünk a dobogóért harcolni, de még a negyedik hely is odalett. Öröm az ürömben, hogy Veszprémben a hatodik helyen rajtolunk majd, ami akár még jól is jöhet, hiszen nem mi takarítjuk majd az utakat az első napon” – látta meg a pozitívumot a történtekben a navigátor, Szőke Tamás.
A bajnokság következő futamát három hét múlva rendezik meg Veszprém környékén.
 
2016. május 25.
vissza