Visszatérésnek tökéletes volt a Miskolc Rallye

Visszatérésnek tökéletes volt a Miskolc Rallye

Ahhoz képest, hogy több, mint egy évet hagyott ki Kiss Zsolt elég ügyesen terelgette a Miskolc Rallye-n E30-as BMW-jét, amivel Sátán még a kategória első helyét is el tudta csípni. A végére azért került egy kis rumli, tudja Zsolti, hogy a kasztnisnak is meg kell élnie valamiből, de nagyon lelkes a nyíregyházi pilóta, hatalmas elánnal készül az Iseum Rallye-ra, hiszen jó hátsókerekes pilótaként egyetlen jelszót tűzött a zászlajára, Szombathelyre, mégpedig azt, hogy lapjával előre! Mit is kívánhatnánk ezután? Úgy legyen. Fotón mindig jól mutatnak az effajta jelenetek. ;-) Kiss Zsoltival beszélgettünk a Miskolc Rallye-ról és a szombathelyi terveikről.
 

Hogyan készültetek a Miskolc Rallye-ra? Milyen volt a pályabejárás?

A miskolci futamra a felkészülést egy teljesen új navigátorral kezdtem meg, aki mindeddig nem sokat ült éles versenyen autóban. Kulcs Márk eddig egy Szilveszter Rallye-n navigált. A pályabejárást szakadó esőben, de nagyon jó hangulatban teljesítettük pénteken. Én imádok esőben, vizes körülmények között versenyezni, de most nagyon furcsa volt úgy felírni a gyorsaságikat, hogy kettőn szakadt az eső egyen pedig teljesen száraz volt minden. Nem igazán lehetett előre tudni, hogy mi fog történni másnap.

Most már utána vagyunk, elárulhatod nyugodtan, hogy mi történt másnap…

Azzal ne kapkodjunk, maradjunk még mindig a pénteknél! Amikor álltunk be este a parc fermébe szétment a vadonatúj kipufogócső az autónk alatt. Darabjaira hullott és éjjel nem indult be nála az öngyógyítás folyamata. Ehhez párosult, hogy az első gyorsaságin eltűnt az átbeszélőnk. Olyan hangos volt a kipufogó, hogy nem lehetett tőle hallani semmit. Hogy teljes legyen a boldogságom Bükkszentkereszten, kaptunk egy bal első defektet. Végig mentünk vele, csak aztán cseréltünk kereket. Mályinkán kétszer kellett megállni, mert beestek előttünk, Sátán, nem sokkal a rajt után beverte a szélvédőt egy faág. Ennek ellenére emlékeim szerint ott abszolút ötödikek lettünk, a kategóriánkat pedig megnyertük. A negyedik szakaszon csak az átbeszélő hátráltatott, Mályinkán a hátsó híd szakadt le és a lassítással adódtak gondjaink. Ezen felül egyszer egy eléggé sárfelhordásos kanyarnál, akarva, akaratlan vissza kellett erőltetnem a váltót egyesbe, hogy el tudjunk fordulni. Elindult az autó orra a szalagkorlátnak és nem akartam, hogy ott érjen véget a versenyünk. Raktam az egyest, húztam a kéziféket, így a bal hátuljával kapta el a kocsi a szalagkorlátot. De az ütközés ereje odahúzta az autó elejét is, ami szép kis karosszéria munkát eredményezett nekünk. Kihullott a bal hátsó lámpa, elhagytuk a lökhárítót, a sárvédők elől, hátul összetörtek. De szerencsére célba értünk a kategóriánk negyedik és az abszolút értékelés 13. helyén. Egészen elégedett voltam ezzel és a versennyel, a szervizcsapattal is. Nekik és a támogatóinknak különösen nagy köszönettel tartozok a munkájukért és a segítségükért. Egy elszórakozott Szilveszter Rallye-t leszámítva legutóbb tavaly, Egerben ültem versenyautóban, így nem volt kevés a kihagyás. Visszarázódni tökéletes volt a Miskolc Rallye.

Hogyan tervezed tovább? Most is ekkora szünet jön, vagy készültök Szombathelyre?

Jelenleg a készül a kocsink, a miskolci sebeket tünteti el éppen róla a karosszériás mester, javítják a kipufogót, át kell építeni a futóművet murvára. A futóműnél még folyamatban van az egyeztetés, a rugókkal kapcsolatban, de mindenképpen ott szeretnénk lenni az Iseum Rallye rajtjánál. Imádom a murvát, mert ott egyfolytában mehetek lapjával, keresztben.  :-) Legutóbb a Rali Túrában álltam rajthoz a Szombathely Rallye-n, akkor egy imádnivaló verseny volt a jó minőségű murvás pályáival, borzasztóan megszerettem. Ezután szeretnénk még eljutni a Veszprém Rallye-ra, ahol a jó öreg kis gombszeműnkkel szeretnénk indulni és ezen túl a Rallye2 Bajnokság minden egyes futamán szeretnénk rajthoz állni 2016-ban, de ehhez a projekthez érzésem szerint jól jönne még az autónkra néhány szép színes matrica. :-) Egyelőre most tehát Szombathelyre készülünk, reméljük időben elkészül a BMW-nk és akkor hosszú kihagyás után végre visszatérhetünk az általunk hőn szeretett vasi murvás gyorsaságikra is. Én már nagyon várom. :-)
 
Salánki Gábor – Rallye2.hu
 
 
2016. május 19. interjúk
vissza